lunes, 7 de octubre de 2013

LLET EVAPORADA

Com he explicat en alguna entrada, he necessitat per una recepta un pot de llet evaporada i ohhhh... a Montbrió no en venen!! Aquell tipic pot de llet Ideal de Nestlé... totalment incapaç de trobar-ne al poble... així que com que sóc molt tossuda m'he posat a rebuscar per internet i he trobat com fer-la de manera casolana en un blog (esolercocina.blogspot.com) on l'Eduardo ens ho explica fantàsticament i no m'ho he pensat dues vegades i m'he posat mans a l'obra...

Hem de tenir en compte unes quantes coses com ara saber que 1 llauna de llet evaporada, es tracta d'una llet sencera concentrada a la qual se li ha reduït al 60% d'humitat, és a dir, d'un litre de llet sencera se n'obtenen 400cc de llet evaporada (que és aproximadament 1 llauna).

Segons explica l'Eduardo hi ha dues alternatives per obtenir la llet sencera concentrada. La primera és treure l'aigua a la llet i la segona és afegir sòlids a la mateixa. Des del punt de vista pràctic i pensant en el destí final de la llet jo vaig optar per la primera. Així que:

Colocarem un litre de llet sencera en una olla amb la boca ample, això és important per tenir una bona supefície d'evaporació, i això també permet fer.ho en un menor temps. Es posa al foc directament fins que trenqui a bullir, aleshores abaixarem el foc (si teniu foc de flama necessitariem col·locar-hi un difusor de calor) i s'ha d'anar remenant a estonetes amb una cullera de fusta per evitar que s'hi formi nata.




Aquest procés de concentració dura entre una hora i una hora i mitja aproximadament. Al cap d'aquest temps s'obtenen 400cc d'un líquidmés espès i amb una coloració una mica més fosca que la original.


Al fer-ho a casa és una mica difícil evitae els sediments i la coagulació d'algunes proteïnes, ja que no tenim els mecanismes de la indústria, per intentar solucionar aquest tema el que se m'acud és passar el líquid per un colador abans d'utilitzar el producte. Així que s'obté un líquid més espès que la llet.




No hay comentarios:

Publicar un comentario